Historie

Op deze pagina leest u iets meer over de achtergronden van JW Support.

Als u geïnteresseerd bent in iets van de historie van JW Support bent u hier op de juiste plaats.

Als u vragen hebt naar aanleiding van deze informatie kunt u vanzelfsprekend altijd contact opnemen.

Hoe komt JW Support in Bangladesh terecht ?

Met de kinderen in de Voorburgse Koningkerk gingen we sparen om de neef van "tante Lien" in het verre Bangladesh financieel te ondersteunen.
De neef was actief in de opvang van straatkinderen, vaak zonder ouders of met een ouder, die niet voor hen kon zorgen. Ze kregen in het tehuis eten, kleding en mochten naar school. En dat laatste is enorm belangrijk om ooit de armoedegrens te kunnen overstijgen.

Tante Lien wilde heel graag op bezoek, maar durfde het in haar eentje niet aan. Geen nood, JW reist graag en is nieuwsgierig; deze twee ingrediënten waren voldoende om twee tickets te kopen en af te reizen naar Bangladesh. Daar aangekomen hebben we genoten van de warmte en gezelligheid die heersten in de opvanghuizen.

In korte tijd waren er drie jongenshuizen ( twee voor kinderen van 5-10 jaar en een voor jongens van 11-16 ), een meisjeshuis en een voor de opvang van 35 gehandicapte kinderen.
Totaal 150 kinderen, die een nieuw leven hadden gevonden en een betere toekomst tegemoet gingen dan vele van hun soortgenootjes.

Helaas liep het anders dan wij hadden gehoopt. Gelukkig is er voor 120 kinderen een goede oplossing gekomen. De gehandicapte kinderen wonen grotendeels in Mymensingh onder toezicht van de Taizé broeders.

Over het aandeel van JW Support in de opvang kunt u meer lezen op de pagina over financiële adoptie.
Op de pagina Fair Trade kunt u lezen hoe we van gehaakte engeltjes naar prachtig geborduurde dekbedovertrekken zijn gegaan.

Intussen is één van de eerste opgevangen jongeren, Ripon, tekenleraar geworden in ons project in Savar.

Naast zijn studie op de Hogeschool wilde hij graag wat bijverdienen. Tekenen is altijd zijn lust en leven geweest en nog!

En wat is er mooier dan met je hobby een zakcentje te verdienen.Meer initiatieven

Op één van de reizen maakte Joke kennis met Naz, een jonge vrouw, die boordevol creatieve idee├źn zit en jaren geleden een eigen bedrijf is gestart. Een jonge vrouwelijke ondernemer in een mannencultuur is best heel bijzonder. Op een charmante bescheiden manier gaf zij een rondleiding door haar bedrijfje.

Vaak zijn het alleenstaande moeders die onder schooltijd van de kinderen borduren, naaien e.d. om wat geld te verdienen. Naz heeft een universitaire opleiding en zou misschien wel een boeiende baan bij een internationaal bedrijf kunnen krijgen, maar in plaats daarvan runt ze haar eigen onderneming, waarin cadeaus, verkleedkleren en poppenkleertjes werk en dus inkomsten genereren bij mensen die anders buiten de boot zouden vallen. U kunt haar producten zien en kopen via de website Surjomukhi.